Az etióp császár és a villamosszék esete

Villamosszék etióp császár

II. Menelik, Etiópia császára (uralkodott 1889-től 1913-ig), egy érdekes esetet mutat az elektromosság korai történetében.

A történet szerint, amikor II. Menelik meghallotta az elektromos székről (villamosszék), amit az Egyesült Államokban a halálraítéltek kivégzésére használtak, nagy érdeklődést mutatott iránta.

Nekünk is élni kell valamiből, ezért most egy hirdetés következik

Munkánkat telefonos egyeztetés után, díjköteles felmérést követően korrekt módon, szerződéssel és számlával teljesítjük. A felmérést és a villanyszerelő munkát személyesen végezzük, így nem érheti meglepetés.

A történet szerint II. Menelik megrendelt egy elektromos széket, amelyet a modernizáció és a nemzetközi technológiai fejlődés jeleként Etiópiába szállítottak. Azonban Etiópiában ebben az időszakban nem volt stabil elektromos áramellátás, ami azt jelentette, hogy a villamosszék használhatatlanná vált a tervezett célra. De a monda szerint, az egyiket később trón széknek használta.

Az elektromos szék így inkább szimbolikus tárgyként szolgált, amely az etióp modernizációs törekvések egyik eleme volt, még ha gyakorlati használata nem is volt lehetséges. Ez a történet jól példázza a korai technológiai fejlődés és a globális kapcsolatok összetettségét, valamint azt, hogy a technológiai innovációk hogyan terjedtek el és változtak meg különböző kulturális és geopolitikai kontextusokban.

Fontos megjegyezni, hogy bár ez a történet gyakran idézett a modern Etiópia történelmével kapcsolatban, részletei és hitelessége bizonytalanok, és némelyik aspektusa lehet, hogy inkább a legenda vagy a mítosz területére esik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .