Hőkezelt lódarazsak Japánban

Van ilye darázs, meg olyan darázs. Magyarországon nem régiben jelent meg az afrikai lódarázs, mely nem csak a méh kolóniára, de ez emberekre is sokkal veszélyesebb, mint európai társuk.

A japán lódarázs, szerencsére nálunk Magyarországon még nincs, de Japánban hatalmas pusztítás tud mérni a méhpopulációra. A japán méhek viszont kifejlesztettek egy új technikát a védekezésükre.

Halálra főzik a japán méhek a rájuk támadó darazsat BBC ritka pillanatot örökített meg ezen a felvételen. A japán óriás lódarázs hihetetlenül veszélyes mindenre és mindenkire nézve.

Át tudják rágni a méhészek védőruházatát. Harminc óriás lódarázs pár óra alatt képes elpusztítani egy harmincezer, európai méhből álló kolóniát. A méhek fullánkjai igen gyengék ahhoz, hogy átszúrják a lódarazsak testét. Ám egy japán óriás lódarázs sem érezheti biztonságban magát egy olyan méhkasban, amiben japán méhek vannak. Kifejlesztettek egy leleményes módszert a darazsak ellen: „megfőzik” őket.

A fatörzsekben fészkelő japán méhek hagyják, hogy az oda garázdálkodó darázs bemenjen a kasba. Amikor már bent van, és biztonságban érzi magát, a méhek gyorsan beborítják, majd rezegni kezdenek, és ezzel kb. 48 fokra hevítik a hőmérsékletet a „méhlabda” közepén, emellett a széndioxid mennyiség értéke a százszorosára nő. A hőre érzékeny lódarazsak már nem képesek elviselni a 48 fokot, így mindössze 5-10 perc alatt „halálra főzik” a támadót.

Azonban egyszerre több darázs támadása esetén ezzel a fegyverrel sem tudnák már olyan könnyedén megvédeni magukat.

(Ha a Facebook nem engedi megnyitni a videót, ezen a hivatkozáson érdemes próbálkozni)

https://www.facebook.com/mezerdo/posts/pfbid0MQLU4yAimpAkAqE5oseMgGY4xNqBWdtyYNVq3taEec4yvnNaLLuqvvHpTza2J6a1l

E tudás megszerzéslében segítségünkre volt a Mézerdő Méhészet


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .