A Murchison meteorit

Murchison meteorit

A Murchison meteorit egy jelentős meteorit, amely 1969-ben hullott le a Földre Murchison közelében, Victoria államban, Ausztráliában. Ez a meteorit több okból is kiemelkedő.

A Murchison meteoritot szén-dioxid kondritnak sorolják. Ez a meteorittípus arról ismert, hogy magas a víz- és szerves vegyületek tartalma, beleértve az aminosavakat is, amelyek az élet építőkövei.

Híres a benne talált nagy számú szerves vegyületekről, beleértve az aminosavakat is. Több mint 100 különböző aminosavat azonosítottak a meteoritban, amelyek közül sok a Földön természetes úton nem fordul elő. Ez a felfedezés mélyreható következményekkel bír az élet eredetének és az univerzum szerves kémiajának tanulmányozása szempontjából.

A meteorit pre-szoláris szemcséket tartalmaz, amelyek apró csillagporrészecskék, amelyek a Naprendszer kialakulása előtti időkből származnak. Ezek a szemcsék értékes információkat szolgáltatnak a korai naprendszerben és az univerzumban uralkodó körülményekről és folyamatokról.

A Murchison meteorit körülbelül 4,65 milliárd éves, majdnem olyan öreg, mint a Naprendszer maga. Összetétele pillanatképet nyújt a korai naprendszer kémiai összetételéről, így betekintést enged az akkori kozmikus folyamatokba.


    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .