Ki volt Telkes Mária?

A napenergia királynője Telkes Mária

Telkes Mária (1900–1995) egy magyar származású amerikai tudós és feltaláló volt, aki a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia területén ért el jelentős eredményeket. Telkes az egyik úttörője volt a napenergia hasznosításának, és gyakran emlegetik „a napenergia királynőjeként”.

Szakmai karrierje során számos innovatív napenergiával működő eszközt és rendszert fejlesztett ki, köztük az első napenergiával működő vízdesztilláló rendszert és a napenergiával fűtött házat. Munkássága jelentős mértékben hozzájárult a napenergia kutatás és alkalmazás fejlődéséhez. Telkes számos elismerést és díjat kapott a munkájáért, és a megújuló energiák területén elért úttörő eredményei miatt emlékezetes alak marad a tudományos közösségben.

Telkes Mária Budapesten született. Magyarországon kezdte meg tudományos pályafutását, mielőtt az Egyesült Államokba költözött, ahol folytatta kutatásait és fejlesztéseit a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .