Aranybulla

Miről is rendelkezett ez a dokumentum?

Az Aranybulla Magyarország egyik legfontosabb történelmi dokumentuma, amelyet II. András király adott ki 1222-ben. Ez a magyar Magna Charta néven is ismert oklevél alapvető jogokat és kiváltságokat biztosított a nemesek számára, és korlátozta a királyi hatalmat. Az Aranybulla többek között szabályozta az adókivetést, a királyi hivatalnokok kinevezését, és védelmet nyújtott a nemeseknek a királyi önkény ellen.

A dokumentum legismertebb része talán az úgynevezett „aranybulla-jog” (ius resistendi), amely lehetővé tette a nemeseknek, hogy szembeszegüljenek a királlyal, ha az megszegte a bennük foglaltakat. Ez a rendelkezés jelentős lépés volt a korabeli Európában a hatalommegosztás és a jogállamiság felé.

Az Aranybulla többször is módosításra került a történelem során, és jelentős hatással volt a magyar jogrendszer és társadalom alakulására. Az 1222-es kiadása óta a magyar alkotmányosság és nemzeti identitás szimbólumává vált. Az eredeti dokumentumot sajnos nem őrizték meg, de több későbbi másolata fennmaradt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .