Amerika jelképe

Az Amerikai Szabadságszobor története nagy jelentőséggel bír. A szobrot Frédéric Auguste Bartholdi tervezte, és Gustave Eiffel készítette el a fémszerkezetét. A szobor a New York-i Liberty-szigeten áll, és egy óriási neoklasszicista alkotás. A Szabadságszobor Libertas, a szabadság római istennőjének alakját ölti meg, aki a feje fölött tartott fáklyával és a bal kezében tartott, az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat dátumával ellátott táblával szimbolizálja a szabadságot.

A szobor Franciaországból érkezett az Egyesült Államokba 1885-ben, mint a két nemzet közötti barátság jelképe. Az 1886-os avatása óta a Szabadságszobor az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb szimbóluma lett, különösen a bevándorlók számára, akik az Atlanti-óceánon átkelve gyakran ezt a szobrot látták először az Újvilágban.

A szobor összetett építési folyamata és a mögötte álló történeti jelentőség miatt a Szabadságszobor mára az amerikai kultúra és történelem egyik legfontosabb emlékművévé vált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .